Gå til hoved-indhold Skip to page footer

Moduler

Hvorfor lige moduler?

Et modul er transportabelt, kan opbygges hjemme hos det enkelte medlem og kan indgå i ens hjemmeanlæg.

Derudover kan de opbygges til større fællesanlæg i samvær med andre ligesindede. Det betyder også at lokaleopbygning ikke er nogen hindring, som eksempelvis søjler eller flere sammenhængende rum.

Ved at benytte FREMO´s norm til opbygning af moduler, bliver denne proces endnu lettere. I normeringen har FREMO klarlagt;

  • at alle endeprofiler skal udstyres med et fælles borehul under tracé
  • at eftersom tracé altid er over et borehul, i henhold til normen, kan moduler samles uanset om de er enkelt eller dobbeltsporede og uanset endeprofil
  • at stationsmoduler kan have andre opbyninger end strækningsmoduler, blot skal endeprofil kunne samles med almindelige strækningsmoduler
  • at industri moduler, hvor sporet ofte løber ude langs yderkant, for at give mulighed for mere industriel opbygning, ligeledes kan samles med almindelige strækningsmoduler

 

Modulprofilet

På dette billede ses et typisk bjergprofil. Det vigtigste er tracé og skruehullerne. Ved at placerer sporet midt over skruehullet, efter normen, kan denne profil let samles med et andet profil.

 

Modulprofilet fås i mangle forskellige udgaver; fladt landskab, bjerg landskab, gennemskæring, forskudt højde ved dobbeltspor..  Der er rigtig mange muligheder.

Oftest bør man dog holde sig lidt til det geografiske område man, og måske ens omgangskreds, bygger ud fra. Det gør at de enkelte strækninger kan opbygges uden de store landskabsbrud.

Ved stationer og fiddleyards (fiktive endestationer uden landskab og bygninger) anvendes ofte et standard endeprofil ved stationens begyndelse og slutning. Imellem disse anvendes i stor stil det vi kalder stations moduler med flade profiler. Så kan man boltre sig med spor uden at skulle tage hensyn til bakker eller lavninger. Disse kan så indbygges efterfølgende.

Selve modulet

Det typiske lige modul er 100 cm langt og 50 cm (enkeltspor) / 54,5 cm (dobbeltspor) bredt.

Men det er muligt at lave moduler både kortere og længere. Ofte har vi brug for kortere moduler, meget ofte i form af kurve moduler der måske kun har 2-3 grader - 2-3 grader lyder ikke af meget, men hvis det efterfølges af en 8-10 meters lige strækning, betyder det meget.